Καθηγητές Θεόδωρος Λοϊζίδης Ειδικός Φυσίατρος
Εμμανουήλ Κανδυλάκης Ειδικος Φυσίατρος Βελονιστής
Kandylakis.gr

Ο ιατρός εργάζεται πάνω στο τομέα της αντιμετώπισης του πόνου αρκετά χρόνια. Εξασκεί τον βελονισμό πάνω από 20 χρόνια για την αντιμετώπιση του μυοπεριτοναϊκού πόνου.  Η βασική μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η χρήση της ξηράς βελόνης στα επώδυνα σημεία σκανδάλης που προκαλούν πόνο. Από 6 χρόνια  έχει ξεκινήσει σεμινάριο εκπαίδευση θεραπευτών υγείας και ιατρών πάνω στη χρήση της ξηράς βελόνης στην αντιμετώπιση του πόνου και του κινέζικου βελονισμού. Το σεμινάριο γίνεται μαζί με τον φυσίατρο Κανδυλάκη Μανώλη που διαπραγματεύεται τις βασικές αρχές και τη θεωρία του κινέζικου βελονισμού και την εφαρμογή της σε ιατρικά προβλήματα στην σύγχρονη κοινωνία.  Η προσέγγιση του κ. Λοϊζίδη είναι η χρήση του ξηρού βελονισμού, όπως αναφέρετε στη διεθνή βιβλιογραφία (dry needling).

Σεμινάριο ξερού βελονισμού

Καθηγητής Θεόδωρος Λοϊζιδης – Ειδικός Φυσίατρος

Το σεμινάριο αυτό συνδυάζει τόσο την θεωρία της δημιουργίας των σημείων σκανδάλης (trigger points) και την αντιμετώπισής τους. Περιγράφει συνολικά τα σημεία δημιουργίας τους, τις αιτίες και την αντανάκλαση του πόνου που δημιουργούν. Με τον τρόπο αυτό αυτός που συμμετέχει στο σεμινάριο παίρνει μία ολοκληρωμένη εικόνα των επώδυνων σημείων σκανδάλης στο άνω και κάτω άκρο όπως επίσης και στη σπονδυλική στήλη.

Δίνονται διαφάνειες που περιέχουν τη θεωρία και την ανατομία των μυών, την δράση και πως αυτό συμμετέχει στην δημιουργία των ΣΣΚς, τις θεραπευτικές επιλογές που έχουμε όπως επίσης και προτάσεις ασκήσεων για το καθένα τμήμα ώστε να αποτραπεί η επαναδημιουργία τους. Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρία 3ημερα.

Στο 1ο τριήμερο ξεκινά με τη βασική θεωρία μυοπεριτοναϊκού πόνου και τις αιτίες δημιουργίας των σημείων σκανδάλης. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται το άνω άκρο με αναλυτικά τους μύες και τις θέσεις δημιουργίας των ΣΣΚς, τις αντακλασεις του πόνου και τους τρόπους θεραπείας τους. Παράλληλα υπάρχει πρακτική εφαρμογή σε προβλήματα που μπορεί να έχουν οι φοιτητές. Κάποιες φορές παρουσιάζονται ασθενείς που εξετάζονται και αντιμετωπίζονται μαζί με τους φοιτητές.

Στο 2ο τριήμερο παρουσιάζονται οι μύες και τα ΣΣΚς του κάτω άκρου και στο 3ο σεμινάριο της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτό γίνεται αναφορά για τους τρόπους εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης, την εξέλιξη της βλάβης και την κλινική εικόνα τους. Στη πορεία παρουσιάζονται οι υπεύθυνοι μύες και αναλύεται η συμμετοχή τους στο πρόβλημα. Σε κάθε σεμινάριο υπάρχει πάντα κλινική εξέταση διάγνωση και πρακτική εφαρμογή του βελονισμού σε εθελοντές ή ασθενείς που θα προκύψουν.

Μετά από 2018 έχει προστεθεί ακόμα ένα τριήμερο που ονομάζεται προχωρημένο (advanced) στο οποίο παρουσιάζονται συνολικά η αντιμετώπιση πόνου ανάλογα με την εντόπιση και την αντανάκλαση του πόνου όπως επίσης και επώδυνα σημεία συγκεκριμένων δύσκολων σημείων. Επίσης δίνονται πληροφορίες για τη φυσιολογική στάση του σώματος, τις παρεκκλίσεις που μπορεί να παρουσιαστούν. Σε αυτό το 3ημερο παρουσιάζεται επίσης η λειτουργία του ορθοτήρα μυ της ράχης, φασικοί και τονικοί μύες του σώματος,  οι μύες του πυρήνα, έσω και έξω συστήματα, η κινητικότητα του ιερού και οι ιδιότητες της ιερολαγόνιας.

Η συμβολή του εγκάρσιου κοιλιακού στην κίνηση και η αλληλεπίδραση των μυοπεριτοναϊκών συστημάτων μεταξύ τους. Τελειώνοντας τη βασική σειρά των μαθημάτων, έχει παρουσιαστεί η θεωρία των σημείων σκανδάλης, ο τρόπος δημιουργίας τους και οι πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ταυτόχρονα έχουν δοκιμάσει όλοι να βάλουν στους αντίστοιχους μύες βελόνες και έχουν ενημερωθεί για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες μπορεί να προκύψουν και τρόπο αντιμετώπισής τους. Αυτοί που παρακολουθούν το προχωρημένο σεμινάριο έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις αιτίες πρόκλησης πόνου τους μύες που αντιστοιχούν στην αντίστοιχη θέση του πόνου όπως επίσης και συνολικά η προσέγγιση του ασθενούς με πόνο  (στάση, βάδιση).

Σεμινάριο κινεζικού βελονισμού

Καθηγητής Εμμανουήλ Κανδυλάκης – Ειδικός φυσίατρος – Βελονιστής
kandylakis.gr

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική  που ανακαλύφθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Κίνα. Τα τελευταία 50 χρόνια είχε ταχεία εξάπλωση και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα σήμερα να εφαρμόζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει ένδειξη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε πολλές παθήσεις από τα περισσότερα συστήματα (μυοσκελετικό, γαστρεντερικό, αναπνευστικό, νευρικό, ψυχολογικές διαταραχές κ.α) και έχει ενταχθεί στα συστήματα υγείας πολλών προηγμένων κρατών.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματά του είναι η άμεση αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια (δεν έχει παρενέργειες). Οι λόγοι αυτοί έχουν οδηγήσει σε αυξημένη εφαρμογή της θεραπείας και στη χώρα μας και σε ανάγκη σωστής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης αυτών που την εφαρμόζουν.

Βασικά προβλήματα κάποιου προερχόμενου από τη Δύση που θέλει να σπουδάσει Κινέζικο βελονισμό είναι η διαφορετική προσέγγιση της υγείας (ανατομίας, φυσιολογίας, παθοφυσιολογίας και θεραπείας) καθώς και ο όγκος της ύλης και της βιβλιογραφίας.

Αν σκεφτούμε ότι ο Κινέζικος βελονισμός είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που εφαρμόζεται αδιαλείπτως εδώ και τουλάχιστον 2500 σε μία τεράστια και πολυπληθή χώρα όπως η Κίνα, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τον όγκο θεωρητικής γνώσης και εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί.

Το εγχείρημα μιας σύντομης, αλλά πολύ αποτελεσματικής ταυτόχρονης εκπαίδευσης πάνω στον Κινέζικο και Δυτικό βελονισμό, που να απευθύνεται σε ιατρούς και θεραπευτές άρχισε το 2015 σε συνεργασία με τον Φυσίατρο κο Λοϊζίδη Θεόδωρο.

Ο εκπαιδευτής στο σεμινάριο Κινεζικού βελονισμού είναι ο Φυσίατρος Μανώλης Κανδυλάκης, με σπουδές αρχικά το 2004 στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής της Πόλης Tianjin (Κίνα) και στη συνέχεια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Τα σεμινάρια είναι συνολικά τέσσερα 3ήμερα και ο διδακτικός χρόνος μοιράζεται στους 2 εκπαιδευτές.

Η ύλη στο σεμινάριο Κινεζικού βελονισμού περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, σημειώσεις και οπτικοακουστικό υλικό  που περιλαμβάνουν όλη τη διδακτική ύλη:

1ο σεμινάριο: Εισαγωγή στις αρχές του βελονισμού και στη βασική θεωρία της Κινέζικης ιατρικής. Τεχνικές βελονισμού και πρόληψης ατυχημάτων

2ο σεμινάριο: Ανατομία των μεσημβρινών, βελονιστικά σημεία

3ο σεμινάριο:. Εισαγωγή στην Ολογραφική θεωρία και στη μέθοδο εξισορρόπησης μεσημβρινών. Θεραπεία τοπικών μυοσκελετικών και παθολογικών προβλημάτων με βελονισμό

4ο σεμινάριο: Θεραπεία γενικευμένων μυοσκελετικών και παθολογικών προβλημάτων με βελονισμό. Γενικευμένη εξισορρόπηση μεσημβρινών Τελειώνοντας τη σειρά των μαθημάτων, ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία ένα μεγάλο ποσοστό μυοσκελετικών παθήσεων και παθολογικών συμπτωμάτων, έχοντας πολλές θεραπευτικές επιλογές και κατανοώντας με ξεκάθαρη λογική την επιλογή των θεραπευτικής του στρατηγικής.